יום ראשון, 23 ביוני 2013

המחר מצוי בשילוב בין תחומים ותרבויות. רשמים מועידת הנשיא 2013

מרבית הדוברים מעל הבמות בועידת נשיא ישראל 2013 ,  והרוב המכריע בקהל דברו אנגלית. אבל מה ששמעתי היה הרבה מעבר לשפה. למעשה השפה של הועידה היתה ההבנה שאנו נמצאים בעולם שמנוע הפיתוח שלו  הוא שילוב בין תרבויות ובין תחומים. כן, יכולתי לבחור להכנס למושבים בנושא אתגרי החברה הישראלית, יהדות כאן ושם, יחסי ישראל והעולם וכו'...אבל המרתקים ביותר עבורי היו המושבים שעסקו בתרבות. 


כיצד אמנות יוצרת גשר בין תרבויות?
מתי ואיך חינוך משפיע על אמנים שבהמשך משפיעים בעצמם על החברה?
ומה בין החדשנות שמביא לנו עולם העסקים והטכנולוגיה לתרבות החברתית שלנו?


אמנות מקרבת בין אנשים ובין תרבויות 
מנהל מוזיאון ישראל ג'יימס סניידר שהנחה מושב מעולה, הדגים באמצעות סדרת תמונות כיצד נוצרה קרבה פיזית ואולי רגשית בין אובמה לנתניהו, בשעה שסיירו בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל. הפאנל עצמו עסק במעברים בין תרבויות ובסיכוי של המעברים הללו להשפיע לטובה על החברה. 
הסופרת דורית רביניאן, שסבתה ואימה עלו מאירן, סיפרה שהיתה נודדת יום יום בין תרבויות: יוצאת מתרבות פרסית בביתה בבוקר, עוברת לתרבות הישראלית בבית הספר - ובחזרה. הנצחון שלה הוא להתמחות בשפה העברית עד כדי כך שהיא הופכת למאסטרית של העברית ובעובדה כי סיפור משפחתה ותרבותה נשמרים ונקראים על ידי רבים ברחבי העולם.

שפה משמרת תרבות ויוצרת גשר בין תרבויות
גם נורמן עיסא , שחקן מוערך, פתח ואמר כי שימור שפה הכרחי להנכחה של תרבות. הוא ביקש שנשים לב כי לוגו הועידה הוא בעברית ובאנגלית בלבד. המילה "המחר" לא מופיעה בערבית (ולא היה צריך אפילו לומר שלא נצפה למחר טוב יותר ...) העובדה כי הממסד הישראלי לא תומך בהצגות התאטרון לילדים בערבית שהקים, אלמינא, למרות שההצגות מוצגות במקומות רבים בעולם, גם היא מראה או גורמת לכך שהשפה הערבית אינה נתפסת כאן כמייצגת אפשרות לחיים מלאים ותרבותיים. 



והנה, ריטה חוזרת לחוויות הילדות שלה באירן, שואבת מהן עוצמה וכוח, מוציאה תקליט בפרסית שמקבל תהודה עולמית והפך ללהיט מחתרתי באירן. ריטה מראה לנו בסרטון כיצד היא מתקשרת עם המעריצים שלה מאירן, דרך הסקייפ. התקווה מתחילה להתעורר.

ועידת הנשיא 2013, אין מחר בערבית. למרות זאת פאנל נוגע, מרתק ומעורר תקווה
בהנחיית ג'יימס סניידר (מימין) ובהשתתפות ריטה, דורית רביניאן, נורמן עיסא ורון ארד. 

לתכניות חינוכיות בילדות יש כוח לעצב את האדם - האמן.  

זהו אם כן, מסר חשוב לפילנתרופיים ולחברות עסקיות שמתבקשים להשקיע במחנות, בקייטנות ובתכניות חינוך מדעי ואמנותי בגיל הרך. תדעו שבטווח הארוך המיזמים הללו עשויים להשפיע לטובה על החברה. 

רון ארד אמן ואדריכל מהשורה הראשונה, גדל בישראל ועובד כיום בבריטניה, סיפר על מחנה לנוער שוחר אמנות בו השתתף כילד, שם התוודע לראשונה לאמנים מובילים, לגישת דלות החומר ולעיסוק רציני באמנות, דבר שהוא מעיד כי השפיע בצורה מכרעת על עיצובו כאמן וכאדם.

היתרון של המחר מצוי בשילוב תרבויות ובהיזון חוזר בין תחומים
מחנות נוער הם מרחב חשוב גם לצעירים שוחרי מדע. במושב שהנחה יוסי ורדי התוודעתי לעולם היצירתי של המייקרים.   Make הוא מגזין של יוצרים המחברים בין אמנות, אומנות הנדסה, פרויקטים מדעיים מדע טכנולוגיה ובגישה של עשה זאת בעצמך (DIY). והמייקרים ממציאים מכונות, טכנולוגיות ומשתעשעים עם חומרים ועם מחשבים. מחנות קיץ ומפגשים של נוער, וגם מפגשים חוויתיים, כגון מחנט,  של אנשי מקצוע וטכנולוגיה מתחומים שונים, הם מקור בלתי נדלה של יצירתיות, של דיאלוג בין הגיקים הללו, וגם של רעיונות ופיתוחים חדשים.


המושב המרתק הזה היה הזדמנות לראות כיצד מתקיים חיבור בין עולם העסקים והטכנולוגיה לעולם התרבות והחברה, באמצעות אמנות ובזכות יצירתיות.  



קחו לדוגמא את ליאת סגל Liat Segal  סוג של מייקרית מתוחכמת כזו, היא יוצרת  צעירה ומסקרנת. למדה ביואינפורמאטיקה, עבדה במעבדות מיקרוסופט וכיום - עוסקת באמנות. האמנות הססגונית והאינטראקטיבית של סגל משלבת תכנה, חומרה ועוסקת במדיה וירטואלית וממשית, היי טק ולואו טק. אנשים ואמנות. 
מעבר לפרויקטים המקסימים שהציגה, שאותם כדאי לכם לראות באתר שלה, Sweet Tech Studio אני מזמינה אתכם להביט דווקא בעבודה שיווקית עבור תאגיד עסקי, המשלבת יצירה אמנותית טכנולוגית, משפיעה על הסביבה החברתית - תרבותית שלנו ומוכיחה במקביל כי גם אמנים יכולים להתפרנס בכבוד.

3 תגובות:

  1. עפרה יקרה,
    איזה עונג לך שהיית בועידה, ואיזה עונ גדול הסבת לי כאשר קראתי את מה ואיך ששיתפת. שבת שלום.

    השבמחק
  2. הי עפרה, סיכמת יפה את הפאנל בנושא תרבות ואמנות. טוב שהיה מקום בכנס הזה לדבר על יצירה אישית, זכרונות ילדות, הגירה וכיוצא באלה. לפאנל של המייקרים לא הצלחתי להיכנס, וחבל לי על כך - אז תודה ששיתפת רשמים גם משם.
    שמחתי להיפגש, להתראות בשמחות :)

    השבמחק
  3. הי עפרה, נשמעת ועידה מרתקת תודה ששיתפת רשמים.
    כל הנושא של שילוב אומניות ועבודות הנדסיות עם אומנות הוא מרתק!

    תודה

    השבמחק